De Boomhut - Zorgroute
Schoolveiligheidsplan
We streven naar een werk- en leerklimaat waarin ons personeel en onze leerlingen zich veilig voelen en zich positief verbonden voelen met de school. Een positieve sociale binding met onze school vormt een belangrijke voorwaarde voor een zo optimaal mogelijk werkklimaat
voor ons personeel en leerklimaat voor onze leerlingen. Onze school is een school waar voortdurend serieus aandacht wordt gegeven aan het realiseren van een veilig schoolklimaat en aan het voorkomen, herkennen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag. Het
Ondersteuning in de klas
Wanneer leren niet vanzelf gaat, dan zetten leerkrachten aanvullende activiteiten in om uw kind extra te ondersteunen. De leerkracht vertelt u altijd wanneer hij of zij iets extra's inzet. Wanneer de leerkracht ondersteuning nodig heeft om het onderwijs nog meer optimaal te organiseren voor uw kind, dan wordt dit besproken met onze intern begeleider. Samen bespreken zij welke tools of andere mogelijkheden kunnen worden ingezet.
De Boomhut werkt volgens de 5 fases van 'Zicht op Ontwikkeling'; deze fases geven handvatten om afspraken & acties rondom de ontwikkeling en eventuele nodige zorg nauwkeurig in te zetten.
Zorgteam
Soms laten leerlingen, die ondanks de extra ondersteuning in de klas, onvoldoende vooruitgang zien in hun ontwikkeling. Deze leerlingen worden dan in breder verband besproken in het zorgteam (ZT). Tijdens het ZT sluiten leerkracht(en), ouder(s), intern begeleider, directeur (voorzitter) en externe partners aan die een meerwaarde hebben in het meedenken over oplossingen inzake de uitdaging die er ligt rondom de leerling (bv. jeugdarts, orthopedagoog vanuit het samenwerkingsverband, wijkcoach). Tijdens de bespreking stemmen we gezamenlijk af welke activiteiten we gaan ondernemen, om het onderwijs beter aan te kunnen laten sluiten voor uw kind.
Het ZT komt een aantal keer per jaar bij elkaar en extra wanneer nodig. Met elkaar bekijken we wat er al is gedaan, wat de opbrengsten daarvan zijn en welke zorg, aanvullend onderzoek of ondersteuning er nodig is. Dit doen we met elkaar om de specifieke onderwijsbehoefte goed te kunnen organiseren en realiseren.
Schoolarts/Jeugdarts
Leerlingen worden op De Boomhut aan de hand van een planning gezien door de schoolarts. De Boomhut werkt samen met:
- Schoolarts/Jeugdarts Rosalie van Beek
- Jeugdverpleegkundige Lotte Ruijs
- Doktersassistente Mirjam van Baal
Meer weten? Klik op https://ggdgelderlandzuid.nl/jeugdenopvoeden/opgroeien-en-opvoeden/basisschoolkind/gezondheid-en-voeding/jeugdgezondheidszorg/
Onderwijsondersteuning, onder schooltijd, buiten de klas
De Boomhut heeft een onderwijsondersteuner die, twee dagen in de week, extra ondersteuning biedt aan leerlingen.
Criteria voor onderwijsondersteuning onder schooltijd zijn:
- De leerling is bekend bij de intern begeleider en is in het ZT besproken met de schoolcontactpersoon;
- Een leerachterstand van 10 maanden of meer op 2 meetmomenten van het leerlingvolgsysteem;
- De leerling is onderzocht door een psycholoog en/of orthopedagoog, waaruit blijkt dat ondersteuning nodig is;
- De achterstand van de leerling is niet alleen op lees- en/of spellingsgebied.
(Eventuele uitzonderingen op deze criteria worden door school gemaakt).
Logopedie
Soms is het nodig dat leerlingen van groep 1, 2 of 3 in aanmerking komen voor logopedie. Wanneer uw kind daarvoor in aanmerking komt, dan hebben wij de mogelijkheid om logopedie onder schooltijd in te richten. Een externe praktijk verzorgt deze behandelingen. De leerkracht schat in of logopedie nodig is en bespreekt dit met onze intern begeleider en de ouders. Wanneer logopedie onder schooltijd plaatsvindt, dan onderhoudt de logopedist nauw contact met ouders en ook met de leerrkracht. Op deze manier kan het geleerde in de praktijk geoefend worden. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de aanmelding van logopedie. De leerkracht heeft de contactgegevens van de praktijk. Op het moment dat leerlingen vanaf groep 4 logopedie nodig hebben, dan zijn de behandeling op de praktijk buiten schooltijd.
Vergoeding logopedie
Logopedie zit in het basispakket van de ziektekostenverzekering en wordt dus 100% vergoed.
Extra ondersteuning vanuit het Samenwerkingsverband Passend Wijs
Extra ondersteuning kan ingezet worden met inzet van het Ondersteuningsteam of met inzet van expertise bekostigd vanuit de zware ondersteuningsmiddelen van de school, bekostigd vanuit het samenwerkingsverband Passend Wijs. Voor de inzet van extra ondersteuning kennen we verschillende mogelijkheden:
- Consultatie (max. 3 uur) waarbij een collega vanuit het samenwerkingsverband meedenkt over de uitdaging die speelt bij de leerling.
- Interventie (max. 10 ur) waarbij een expert vanuit het samenwerkingsverband adviezen geeft over de begeleiding van de leerling.
- Groepsinterventie (max. half jaar) waarbij een collega vanuit het samenwerkingsverband een half jaar zijdelings betrokken is bij de leerling.
- Arrangement zware zorgmiddelen (max. half jaar) waarbij ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband (max 3 uur per week voor een half jaar) wordt ingezet in de klas, voor de begeleiding van de leerling.
- Toelaatbaarheidsverklaring. Deze wordt aangevraagd wanneer bovenstaande onvoldoende resultaat heeft laten zien voor de ontwikkeling van de leerling en een overstap naar het speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs gemaakt gaat worden.