Onderwijs
Kerntaak
De kerntaak van onze school is dat alle leerlingen zich zo optimaal mogelijk ontwikkelen op zowel cognitief gebied als sociaal-emotioneel gebied . Het is daarbij onze uitdaging om een zo hoog mogelijk leerrendement op beide terreinen te behalen, passend bij het leervermogen van de leerlingen. Op De Boomhut geven wij sterk onderwijs. De leerkrachten geven sterke lessen aan de hand van het model van Expliciete Directe Instructie en is deze manier van lesgeven voortdurend onder onze aandacht.
Expliciete Directe Instructie (EDI)
Het EDI-model is een lesmodel dat uitgaat van de verschillende leervermogens van leerlingen. Het EDI-model ondersteunt leerlingen bij het stapsgewijs en actief eigen maken van de lesstof. Sommige leerlingen begrijpen de instructie snel en kunnen vlot aan de slag, andere leerlingen hebben meer uitleg nodig. Door deze manier van lesgeven, wordt gehoor gegeven aan de verschillen tussen leerlingen. Het EDI-model geeft veel structuur in de lessen, want elke les is opgebouwd uit een aantal fasen: terugblik, oriëntatie, instructie, begeleid inoefenen, controle, verwerking en afronding.
“Door het ophalen van voorkennis aan het begin van de les, wordt het werkgeheugen gevuld met kennis waaraan nieuwe leerstof kan worden opgehangen.” Marcel Schmeier, Expliciete Directe Instructie.
Ondersteuning met ICT middelen
In ons onderwijs besteden we veel tijd aan de basisvaardigheden (rekenen, taal en lezen). In groep 1 en 2 komen de kerndoelen aan bod binnen diverse thema's. Tijdens het verwerken van de kerndoelen en ´werkjes´ van de leerlingen, worden Ipads ingezet. Op deze Ipads staan onderwijskundige applicaties die het onderwijs aan onze jongste leerlingen ondersteunen.
In de groepen 3 tot en met 8 werken we met genormeerde onderwijsmethoden, welke voldoen aan de kerndoelen van het primair onderwijs. We werken in de groepen 3 tot en met 8 met Chrome-books (kleine laptops). De leerlingen verwerken een gedeelte van de lesstof op het Chrome-book. De leerkracht kan, tijdens de verwerking op de Chrome-book, meekijken met de leerlingen via het leerkracht platform en kan zo direct zien wat nodig is in een eventuele aanpassing in het onderwijs. Veel van onze lesmethoden hebben deze digitale ondersteuning en werken adaptief, dit betekent dat de oefenstof digitaal wordt aangepast aan het niveau van de leerling.
"Goed onderwijs is niet enkel activiteitengericht, maar juist doelgericht. Leerlingen komen niet naar school om bezig te zijn, maar om te leren."